16 Ocak 2009 Cuma

Alkolig Hareketi Engelleyemezsiniz !




























Vergi değişiklikleri

Bugün gazeteler viskide ÖTVnin AB'ye uyum için düzenleneceğini yazıyor . Özet olarak , viskide ÖTV düşüyor , cin ve votkada artıyor . Yalnız gazeteler vergilerdeki değişiklikleri içkilerdeki alkol üzerinden ve litre bazında bildirmişler ki bu son tüketici için çok anlamlı değil . O yüzden bu indirimlerin bize nasıl yansıyacağını yazalım.

Bir 70cl'lık şişe viskide ÖTV yaklaşık olarak 3 TL azalacak ; 16,80TL olacak . Genelde 40-60TL civarında olan viski fiyatları için bu %6 oranında bir indirime denk geliyor.
Votka ve cinde ise 70cl'lık bir şişede ÖTV yaklaşık olarak 1 TL artıyor . Burada şişe başına ödediğimiz ÖTV 12,80 TL oluyor .

Hazır vergiden bahsederken bir şişe içkinin fiyatını ve verginin fiyata etkisini de biraz inceleyelim . Örnek olarak Smirnoff marka votkadan bahsedelim . Süpermarketlerde 70cl'lik bir şişesini 39 TL'ye bulabilirsiniz . Bu fiyatın içinde ÖTV ve tabi ki KDV var . ÖTV'yi demin hesapladık , 12,60 TL tutuyor . KDV de %18 olduğuna göre yaklaşık 6 TL oluyor . Yani 39 TL'nın neredeyse 19 TL'sı vergi , sadece 20 TL'si ürünün fiyatı . Bu inanılmaz vergi oranı düşük fiyatlı votkalarda daha da çarpıcı . Gilbey marka votka 22 TL'ye satılıyor. Bunun 16 TL'si KDV ve ÖTV . Yani votkanın gerçek fiyat sadece 6 TL !

Alıntı : http://www.ickikulturu.com/2009/01/vergi-deiiklikleri.html


Hiç yorum yok: