9 Aralık 2008 Salı

gisele ...




.











ABSENT















Absent (Absinthe) ilk kez Henri Louis Pernod tarafından 1805′de ticari olarak piyasaya sürülen aromatik bir likördür . Artemisia absinthium ve diğer bazı Avrupa’ya has mutfak ve tıpta kullanılan bitkilerin damıtılması ile yapılır . %45 ile 75 arası alkol ihtiva eder . Avrupa’da üretime girdiğinden beri geçen 200 yıl boyunca , absinthe tüm dünyada yaratıcılığı arttıran ve afrodizyak bir içki olarak nam saldı . Sanırım başka hiçbir içkinin bu kadar romantik bir tarihçesi yoktur.

On dokuzuncu yüzyıl Fransa’sında günlük yaşamın her alanına girmişti absent . Paris’in geniş bulvarlarında yer alan cafeler , akşam üstü saat beşte şık giyimli beyler ve hanımların , zümrüt yeşili içkilerini yudumlayarak hayatın akışını izlemelerine sahne oluyordu . Rengi nedeniyle Le Fee Verte ya da Yeşil Peri diye bilinen bu içecek o denli popülerdi ki , akşam üstü kokteylinin saati yeşil saatler olarak da anılıyordu . Fransız İzlenimcileri : Toulouse Lautrec , Degas , Manet , Van Gogh , Belle Epoque (Güzel Çağ ; Batı Avrupa’da barış içinde geçen ve edebiyat , sanat ve teknolojide ilerlemeler sağlanan 1871-1914 dönemi) döneminin Paris’i , Montmartre cafeleri , Verlaine ve Rimbaud’dan Joyce ve Hemingway’e kadar birçok yazarın esin kaynağı olmuş absent.

Elbette madalyonun bir de karanlık yüzü var . Başka hiçbir içki bu kadar içtenlikle lanetlenmemiş , başka hiçbir içki böylesine doğrudan hedef alınarak yasaklanmamış . Henri-Louis Pernod tarafindan yapılan ilk absinth ; anason , fennel , meyan kökü , çördük (hyssop) , yavşan otu , rezene , oğul otu (lemon balm) , juniper , hint cevizi (muskat yada nutmeg) , melek otu (angelica) ve pelin otu gibi bir dizi kokulu baharatla damıtılmış sert bir bitkisel içkidir . Daha sonra icine Absenth’in “yeşil peri” ünvanı kazanmasına neden olan klorofil ekleniyordu.

En kötü üne sahip olan pelin otu (wormwood) , latince adıyla Artemisia absinthum, Avrupa’da yabani olarak yetişir , ABD’de ise ekilerek elde edilir . İçkinin efsanevi etkisinin büyük bölümü, %50 ile 75 arasındaki (genellikle %60 civarında) fazlasıyla yoğun alkol oranının yanı sıra bir dizi baharatın katkısına bağlıdır.

Geleneksel olarak buzlu su ve küp şekerle servis yapılır ; küp şeker , delikli gümüş bir “absint kaşığı” üzerine konur ve su , şekerin üzerinden absint bardağına (genellikle 3:1 ya da 4:1 oranda) sızdırılır . Şeker absentin acılığını bastırmaya yarar , su içkiye damlarken süte benzer yeşilimsi bir beyazlık ortaya çıkar.

İngiltere’de cinnet geçiren bir babanın ailesini katletmesi , adamın absinth bağımlısı olmasına dayandırılarak , önce İngiltere’de sonra ise tum Avrupa’da absinth yasaklandı . Günümüzde ise ; absinthe Amerika ve İngiltere’de halen yasak olmakla beraber , başta Fransa , İspanya , Çek Cumhuriyeti'nde olmak üzere , pek çok ülke tarafından üretilip , tüketilmektedir .